Rendezvényeink

Doktorandusz konferencia

Doktorandusz konferencia 2019

A Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola (illetőleg a doktori iskola létrejöttét megelőzően a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara) 2019-ben immáron 16. alkalommal rendezi meg a Debreceni Doktorandusz Konferenciát, mely elsősorban a "tiszántúli" jogi karok doktori iskolái számára nyitott (Miskolci Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem), de természetesen más jogi doktori iskolák doktoranduszait és doktorjelöltjeit is szeretettel látjuk konferenciánkon, melyen a részvétel díjtalan.

A 2019. évi doktorandusz konferenciára 2019. május 31-én került sor, a plenáris nyitó előadást Prof. Dr. Kiss György akadémikus, egyetemi tanár fogja tartani.

A debreceni doktorandusz konferencia célja, hogy a PhD fokozat megszerzése előtt álló kollégáink számot adhassanak elért eredményeikről, felvethessék problémáikat, megoszthassák tapasztalataikat. Célunk, hogy a konferencia lehetőséget teremtsen arra, hogy a résztvevők reflektálhassanak doktori munkájuk előrehaladására, alkalmazott módszereikre és készülő doktori dolgozatuk alapvető téziseire. Szintén fontosnak tartjuk, hogy a résztvevők előadásukban térjenek ki arra, hogy doktori munkájuk hogyan viszonyul a tudományterületükön irányadó hazai és külföldi diskurzusokhoz. Ezen célok érdekében a konferenciánkon 6-7 tematikus szekcióban szekciónként általában 5-6 PhD hallgató mutatja be tudományos eredményeit a három jogi kar (Miskolci Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem) tudományos fokozattal rendelkező oktatói-témavezetőiből álló szekcióelnökség előtt, akiknek az egyik kiemelt feladata, hogy az elhangzottakat értékelve szakmai segítséget is adjanak a PhD hallgatók további kutatásaihoz. 2010-től kezdődően a konferencián elhangzott előadások szerkesztett változata nyomtatásban is megjelenik a Profectus in litteris szekciókiadványban.

A konferenciánkon elhangzott előadások 2009 óta a Profectus in litteris című kiadványban nyomtatásban is megjelennek.

A debreceni doktorandusz konferencia minden évben hagyományosan egy plenáris megnyitó előadással kezdődik.

A doktorandusz konferencia eddigi plenáris előadói

 • 2004. Prof. dr. Ruszoly József (egyetemi tanár, az 1996-ban újrainduló debreceni jogászképzés első intézetigazgatója)
 • 2005. dr. Petrétei József (egyetemi docens, igazságügy-miniszter)
 • 2006. Prof. dr. Jakab Éva (egyetemi tanár, az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának alelnöke)
 • 2007. Prof. dr. Sajó András (a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága megválasztás előtt álló leendő bírája)
 • 2008. Prof. dr. Fésüs László (a MAB leköszönő elnöke, a Debreceni Egyetem rektora)
 • 2009. Prof. dr. Lőrincz Lajos (professor emeritus, 1996-ban az újrainduló debreceni jogászképzés idején a Kossuth Lajos Tudományegyetem Rektori Tanácsadó Testületének tagja)
 • 2010. Prof. dr. Kovács Péter (alkotmánybíró, egyetemi tanár, a PPKE Jog- és Államtudományi Doktori Iskolájának vezetője)
 • 2011. Prof. dr. Stipta István (egyetemi tanár, az 1996-ban újrainduló debreceni jogászképzés alapító oktatója, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese)
 • 2012. Prof. dr. Paczolay Péter (egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság elnöke)
 • 2013. Prof. dr. Mezey Barna (egyetemi tanár, az ELTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke)
 • 2014. Prof. dr. Lamm Vanda (az MTA rendes tagja, egyetemi tanár, az MTA TK JTI kutatóprofesszora)
 • 2015. Prof. dr. Lévay Miklós (egyetemi tanár, alkotmánybíró)
 • 2016. Dr. Jakab András (az MTA TK Jogtudományi Intézet igazgatója)
 • 2017. Dr. Trócsányi László (igazságügy miniszter)
 • 2018. Dr. Vékás Lajos (akadémikus, egyetemi tanár)

 


DE MG DI pályázati felhívások az IM támogatásával Calls for applications in the UD Géza Marton Doctoral School of Legal Studies with the support of the MOJ

 


Kutatási fórum

A Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola PhD hallgatói minden félév végén kötelesek egy hozzávetőlegesen egy szerzői ív terjedelmű, a témavezetővel egyeztetett előrehaladási jelentésben összegezni az adott félévben folytatott szakmai kutatásaikat, publikációs és oktatási tevékenységüket. Az előrehaladási jelentések képezik az alapját a minden félév végén megrendezendő kutatási fórumnak, ahol a doktoranduszok 10-15 percben beszámolnak az elvégzett szakmai munkájukról, amit a jelen levő témavezetők, illetőleg a többi doktorandusz is kötetlen formában értékelhet. A kutatási fórumot hagyományosan a doktori iskola vezetője vezeti. Az előrehaladási jelentés és ez alapján a kutatási beszámoló elfogadásáról a témavezető javaslatára a doktori iskola vezetője, elutasításáról a doktori iskola tanácsa dönt. Az előrehaladási jelentés és a kutatási beszámoló elfogadása a tanulmányok folytatásának előfeltétele.

Frissítés dátuma: 2019.03.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ